♥fifi blogger girl ♥㋡

Khamis, 3 September 2009

NaSi LeMak..PaNdAn.......


resepi nasi lemak pandan ni kita main tibai je apa yg ada..sama je ngan nasi lemak biasa cuma blender daun pandan n airnya cmpur santan..buh sikit pwane hijau.. yg penting sambal tumis mak yg mengancam tu..

Makanan Di Sarawak....hmmmm yummy.....

Penah makan makanan sarawak x? Aku baru rasa macam2 jenis makanan pelik2 kat sni...cuma ulat putih yg gerak2 tuh je x sanggup nak tgk....yukkssss! :( Jom kenali makanan orang Sarawak....ada yg OK ada yg KO rasanye, ikut la tekak n perut masing2...kalu loya tuh, jangan cuba2....hehehe....







1. Mi Kolok (Ayam @ Daging)
# Sapa2 yg suke sup, ni mmg makanan korang. Aku mmg hantu sup, sangat suke mi kolok ni. Makan mmg x jemu lah....hehehe. Tapi sedap lagi sup mak buat! Rindunya nak balik umah Perak. Waaaa.....mi kolok ni dia pakai mi sanggul tu, celur pastuh letak daun bawang, ayam @ daging, ada sos ngan sup...org2 sni makan ngan chopstick,tapi aku ttp ngan sudu garfu lah.....watpe nak susah2. Hehehe....






2. Laksa Sarawak
# Yang ni plak laksa orang Sarawak, x sedap sgt pada aku. Rasa rempah ratus & herba. Aku mula2 makan rasa mual tekak n perut. Kuis2 je sket, nasib order semangkuk je. Kalu x rugi duit....huhu. Tapi jangan takut nk cuba, blum rasa blum tau kan. :)





3. Nasi Ayam Penyet
# Ni lagi satu my favourite food. Nama klasik kan? Senang je sebenarnya nak wat, yg penting ada nasi putih, ulam2, sambal (ikut masing2, sambal belacan la sedap) ngan ayam peha goreng..... Ada restoren yg mmg pakar ayam penyek ni contohnya Raja Ayam Penyet....ngan kat Kafe Bunda. Sedappppppp.....






4. Kek Lapis Sarawak
# Buah tangan paling glamor utk org semenanjung......macam2 jenis, rupa dan warna....pon sedap jugak. Kalu dapat yg rasa koko @ cappucino @ mint....emmmm yummmy! :)




5. Ayam Bakar
# Walaupun kat semenanjung pon ada, tapi sni mmg glamor lah ayam bakar ni. My hubby nye favourite! Mmg sedap lah. especially yg kat tepi sungai tuh.....jommmmm pekena sekor. :)
Itu jelah yg dapat ditunjukkan...ada banyak lagi, mungkin later aku tambah lagi. Chow...